Cont nou | Am uitat parola

Dezabonare


Cautare avansata
 
Login
 Lu   Ma   Mi   Jo   Vi   Sa   Du 
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930


1. Istoria lecturii - De la papirus la textul electro

2. Lansari de carte prin blogurile altmarius

3. Nationala de rock

4. CAMPANIA SMART FM: UN RADIO CU CARTE

5. Cabaret

6. Mihai Sin, din nou la Nemira

7. SMART FM va invita la Bookfest 2008

8. Noaptea Institutelor Culturale

9. Leading Teams - Leadership and Team Management

10. Un Barbar in Asia


Carte Film muzica teatru Arte
Carte : Istoria lecturii - De la papirus la textul electro 10-05-2008 12:31 | anuntat de: Mihai Dan
Istoria lecturii - De la papirus la textul electro Data evenimentului: 29-05-2008 00:00

Un atelier in cinci intalniri cu Alexandru Ofrim incepind din 29 mai, la Fundatia Calea Victoriei.


    Ideea unei istorii a lecturii poate parea bizara, pentru ca avem tendinta sa credem ca oamenii din alte timpuri au citit la fel ca noi.
    Astazi, cititul este o activitate cotidiana, banala, o experienta familiara, de la sine inteleasa. insa, in trecut. practicile si modalitatile de lectura erau cu totul altele. Acestea au o istorie, se transforma fara incetare, sunt in strânsa legatura cu evolutia suporturilor materiale ale cartii.
    De la tabletele de argila la papirus, de la rulou la codice, de la scrierea fara semne de punctuatie la decupajul textual, de la lectura cu voce tare la lectura silentioasa, de la manuscris la tipar, de la lectura intensiva, religioasa, a unui numar redus de carti la lectura extensiva, laicizata, de la lectura pe suport de hârtie la lectura electronica – iata tot atâtea momente importante ale istoriei lecturii. 

In reconstituirea acestei istorii vom tine seama de posturile corpului, de locul unde se desfasoara lectura,de materialitatea obiectelor scrise (manuscrisul, cartea tiparita), de practicile si comportamentele asociate lecturii. Nu ne vom limita la a sti cine citea, ce citea si cât citea, ci mai ales vom incerca sa aflam cum si unde se citea in secolele trecute.
   Ne vom pune intrebarea: care este raportul dintre carte - ca obiect material – si corpul cititorului? Cartea ca obiect solicita somaticul, simturile corpului, implica puneri in joc ale acestuia, secvente de gesturi, posturi si atitudini, spatii si locuri de desfasurare. Atelierele vor fi insotite de o bogata ilustratie, reprezentând scene de lectura in arta plastica, fotografie, afis, imagine publicitara.

    I. LECTURA IN ANTICHITATE: lectura ruloului de papirus: gesturi, posturi; scriptio continua – scrierea fara separarea cuvintelor; practici ale lecturii cu voce tare in antichitatea greco-romana; lectura publica; ocazii de lectura; lectura silentioasa.
    II. LECTURA IN EVUL MEDIU: codexul - noua forma a cartii; aparitia unor noi gesturi si posturi de lectura; aparitia paginii; crestinismul si adoptarea codexului; de la lectura cu voce tare la lectura silentioasa; Sf.Augustin si lectura interiorizata; lectura scolastica; aparitia semnelor de punctuatie; scene de lectura in arta medievala; biblioteca medievala; cum citeau calugarii?
    III. LECTURA IN SECOLELE XI-XVII: nasterea cartii umaniste; aparitia dispozitivelor de lectura; ilustratia cartii; invatarea alfabetului si a cititului; tiparul si consecintele lui pentru lectura.
    IV. “REVOLUTIA LECTURII” : „furia de a citi”; de la lectura intensiva la lectura extensiva; individualizarea lecturii; practicile lecturii in secolele XVIIII-XX; lectura – „viciu nepedepsit”; discursul medical asupra lecturii; lectura feminina si pericolele ei.
    V. ICONOGRAFIA LECTURII: scene de lectura in pictura, fotografie, imagine publicitara; corp si lectura; locuri si spatii ale lecturii.

 

Printeaza | Posteaza comentariu | Afiseaza toate cartile Voteaza: 1 2 3 4 5

Share:    Digg it    Stumble Upon    Technorati    Yahoo! MyWeb

Servicii Despre noi Termeni si conditii Arhiva stiri